• darkblurbg
    GP Fiscalisten: Deskundige ervaren fiscalisten met allemaal de meester titel: Tarief €149,00 p/u excl. BTW
  • darkblurbg
    Fiscaal advies, financieel advies of juridisch advies.
    GP Fiscalisten regelt het voor u!
  • darkblurbg
    GP Fiscalisten: Al onze fiscalisten bestuderen en bespreken de meest recente fiscale wetgeving
  • darkblurbg
    Professioneel en Deskundig;
    Ervaren en Betrouwbaar;
    Aantrekkelijke tarieven

Echtscheiding en belasting
Voor veel particulieren is echtscheiding en de belastingen hierom heen moeilijke materie, terwijl er juist zoveel kansen liggen. U weet dat u geen verboden fiscale constructies moet toepassen, onjuiste belastingaangifte moet doen of een slordige administratie moet voeren. Deskundig belastingadvies van een ervaren fiscalist zorgt er voor dat u belangrijke fiscale voordelen haalt en niet mis loopt evenals dat u bescherming ontvangt tegen boetes, sancties, gerechtelijke procedures enz.    

Onze fiscalisten zien alle kansen en zetten dit om naar voordelen voor onze cliënten en beschermen ze, door onze jarenlange ervaring en deskundige senior fiscalisten allen met de meester titel (mr.). Vaak heeft dit direct resultaat, zodat er geen problemen ontstaan, problemen verdwijnen, geen belastingvoordeel gemist wordt en de financiële positie verbeterd.

Echtscheiding en de belastingdienst
Een echtscheiding is enorm ingrijpend in het leven van een ieder die er mee te maken krijgt. Het heeft natuurlijk veel gevolgen voor uw persoonlijke situatie en ieder aspect van uw leven. Ook uw financiële situatie wordt compleet anders wanneer u besluit uit elkaar te gaan. Een echtscheiding heeft fiscale gevolgen die als zeer complex ervaren kunnen worden. Bijna ieder jaar heeft de belastingdienst om deze reden een campagne om mensen attent te maken en te onderwijzen hoe het zit met een belastingaangifte na een echtscheiding. Om naheffingen en financiële problemen te voorkomen is het raadzaam u bij te laten staan door een ervaren fiscalist die u gedegen advies kan geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er veel fouten gemaakt worden door personen die in echtscheiding liggen, en dat er procentueel meer dwangbevelen terecht komen bij koppels die willen scheiden. GP Fiscalisten zorgt altijd voor een correcte belastingaangifte en kan u bijstaan in dit moeilijke proces. Vaak zijn bij een echtscheiding een mediator of advocaat betrokken; het ontbreekt hen echter aan de fiscale kennis om u hierin goed bij te kunnen staan.  

Samen of apart aangifte doen bij de belastingdienst na een echtscheiding?
Of u samen of apart aangifte moet doen bij de belastingdienst ligt eraan of u “fiscale partners” bent voor de belastingdienst. Voor de belastingdienst bent u fiscaal partner; wanneer u getrouwd bent, samenwoont en samen kinderen heeft of samenwoont en vastgelegd heeft dat u partners bent (bijv. geregistreerd partnerschap of partner voor pensioen). Nadat u een echtscheidingsprocedure in gang heeft gezet, blijft u fiscaal partners zolang u op hetzelfde adres ingeschreven staat. Als u of uw ex-partner inmiddels op een ander adres staat ingeschreven wordt het fiscaal partnerschap verbroken. Voor het jaar waarin dit verbroken wordt, mag u zelf mag kiezen of u meteen of na afloop van dat jaar geen fiscaal partner meer bent.

Blijft u fiscaal partner dan moet u de aangifte bij belastingdienst samen doen. Wanneer dit niet het geval is doet u de belastingaangifte alleen. Het ligt aan uw persoonlijke situatie wat voor u voordelig is. Bij de aangifte inkomstenbelasting kun je het inkomen over twee personen verdelen en bepaalde aftrekposten delen. Of u hier voordeel uit kunt behalen, ligt aan uw persoonlijke situatie op dat moment. Ook voor het aanvragen van toeslagen heeft het gevolgen; blijft u voor de belastingdienst (fiscale) partners dan moeten alle toeslagen ook samen worden aangevraagd.

Belasting woning bij een echtscheiding
Wanneer stellen besluiten om te gaan scheiden heeft dit vaak ingrijpende gevolgen voor de woonsituatie. Het kan zijn dat u in een huurhuis verblijft; dan is het goed om bij de verhuurder na te gaan wat de voorwaarden zijn als één van u elders gaat wonen of beiden besluiten om de woning te verlaten. Dit heeft voor de belasting alleen gevolgen als u ook huurtoeslag ontvangt voor de woning. Voor toekenning en waardering van de toeslagen kijkt de belastingdienst of u nog fiscaal partners bent om te kunnen beoordelen waar u recht op heeft.

Wanneer u samen een woning heeft gekocht, heeft dit gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting die u ieder jaar moet doen. Wanneer u degene bent die de woning verlaat, kan het zijn dat u nog twee jaar lang recht heeft om het bedrag wat aan hypotheekrente wordt betaald op te geven als aftrekpost, waardoor u inkomen lager wordt en u minder belasting hoeft af te dragen. Het zou ook kunnen dat u de rente die u betaald en het gedeelte eigenwoningforfait wat u betaald, kunt opgeven als partneralimentatie. Hoeveel dat u op kunt geven als aftrekpost is afhankelijk van het aandeel van de woning wat in bezit is en het aandeel wat u in de schuld heeft. Ook wanneer u direct na het verlaten van de woning een eigen andere woning koopt, blijft u dit recht houden. U kunt dan de rente van beide hypotheken aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting voor een maximale periode van twee jaar. Wanneer u degene bent die in de woning blijft, is het afhankelijk van uw persoonlijke situatie waar u recht op heeft. Het kan ook zijn dat uw (ex) partner rente en eigenwoningforfait aan u moet betalen. Het kan zijn dat u dit op moet geven als ontvangen partneralimentatie, wat fiscale gevolgen voor u heeft.

Belasting: verdeling inboedel en spaargeld na een echtscheiding.
Bij een echtscheiding zijn er altijd veel spullen die als gezamenlijk bezit beschouwd worden. Denk hierbij aan de inboedel van het huis, de gezinsauto en ook het spaargeld wat u samen heeft opgebouwd. Als u besluit om uit elkaar te gaan, dan moeten al deze zaken verdeeld worden. Wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd bent is de verdeling eenvoudig; beide partijen hebben recht op de helft van hetgeen wat u (gezamenlijk) in bezit heeft. Wanneer er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, is in de voorwaarden opgenomen hoe de verdeling plaats moet vinden. Bij het opstellen is bepaald wat gezamenlijk bezit is en wat niet. Alles wat als gezamenlijk bezit beschouwd moet worden, moet op een eerlijke manier verdeeld worden waarbij een ieder recht heeft op de helft. Wanneer hier geen duidelijkheid over is, wordt het als gezamenlijk bezit gezien. Alle spullen die niet officieel van u beiden samen zijn, gaan terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Ook eventuele schulden of andere verplichtingen die u samen bent aangegaan dienen op deze wijze verdeeld te worden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen worden alle schulden van beide partners samen, ook wanneer deze voor het huwelijk zijn aangegaan. Dit had u anders kunnen regelen door huwelijkse voorwaarden op te stellen.


Nadat de inboedel, het spaargeld etc. verdeeld is kan dit ook fiscale gevolgen voor u hebben. Zo kan het zijn dat u na de scheiding vermogen op uw naam heeft staan. Dit vermogen moet dan opgegeven worden bij de jaarlijkse aangifte. Afhankelijk van uw situatie kan het zijn dat hier belasting over betaald moet worden. Krijgt u bij de verdeling eigenlijk meer als waar u recht op zou hebben? Dan ziet de belastingdienst dit als een schenking. Ook hierover is belasting verschuldigd. Het is verstandig u hierover goed te laten adviseren door een fiscaal specialist om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan.

Belasting: verknochte goederen bij een echtscheiding
Wanneer u voor 2018 in het huwelijk getreden bent of een geregistreerd partnerschap aangegaan bent, werden al u bezittingen automatisch gemeenschappelijk van aard. Alle bezittingen en schulden werden dan van u samen, tenzij u hierover huwelijkse voorwaarden had opgesteld. Tegenwoordig moet deze gemeenschap van goederen expliciet vastgelegd worden en zijn de zaken dus omgedraaid. Alle bezittingen en schulden voor het sluiten van het huwelijk en alle bezittingen die na het huwelijk worden verworven, worden als gezamenlijk beschouwd. Hier zijn slechts enkele uitzonderingen op. Alle bezittingen en schulden die door een echtgenoot worden verkregen door een schenking of als onderdeel van een erfenis die een uitsluitingsclausule bevat, vallen buiten de gemeenschap van goederen. Daarnaast wordt er in de wet een uitzondering gemaakt voor zogenaamde verknochte goederen. Dit zijn goederen die maatschappelijk als hoogstpersoonlijk worden beschouwd. Hierbij moet worden gedacht aan pensioenen o.b.v. invaliditeit, uitkeringen bedoeld als overbrugging en betalingen van smartengeld. Deze worden als dermate persoonlijk gezien, omdat jurisprudentie hierover heeft bepaald dat deze als uitzondering gezien mogen worden. 

Belasting en pensioen bij een echtscheiding.
Naast de verdeling van de inboedel, het spaargeld, de woning etc., moet er ook gekeken worden hoe het pensioen van beide partijen verdeeld word. Hierover is wetgeving opgesteld in de “Wet verevening pensioen bij echtscheiding”. Het uitgangspunt hierbij is dat al het pensioen wat is opgebouwd tijdens het huwelijk, evenredig wordt verdeeld over beide partijen. U heeft dan dus recht op de helft van het pensioen van de wederpartij wat is opgebouwd toen u getrouwd was. Als er afspraken gemaakt zijn om dit op een andere manier te verdelen, dan moet dit opgenomen zijn in de huwelijkse voorwaarden die opgesteld zijn. Men is zelf verantwoordelijk om de scheiding door te geven bij de partij die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de betaling van het pensioen. Doe je dit niet, dan blijft u recht houden op de helft; u wordt dan echter zelf verantwoordelijk voor het opeisen hiervan wanneer u met pensioen gaat. Dit kan problemen opleveren; helemaal wanneer de andere partij bijvoorbeeld verhuisd is naar het buitenland. Deze wet is niet van toepassing op de verdeling van eventuele levensverzekeringen of lijfrentes. De verdeling hiervan is op een andere wijze geregeld en kan fiscaal zeer complex zijn.

Vragen van particulieren over echtscheiding
Onderstaand vragen die wij geregeld krijgen van particulieren:

  • Welke fiscale gevolgen heeft een echtscheiding voor mij?;
  • Is het fiscaal aantrekkelijk om verschuldigde partneralimentatie in één keer uit te laten keren?;
  • Wanneer ik na een scheiding de huur of hypotheek ga betalen, wat zijn hier fiscaal de gevolgen van?;
  • Hoeveel hypotheekrenteaftrek kan ik aftrekken betreft het eigendomsdeel?;
  • Zijn er aftrekposten die voor mij van toepassing worden bij een echtscheiding?;
  • Wat zijn de gevolgen voor mijn heffingskorting wanneer ik ga scheidden?; en
  • Hoe kan ik voorkomen dat er fouten worden gemaakt bij de belastingaangifte na een echtscheiding?

Aan onze fiscalisten worden naast bovenstaande vragen, ook vele andere fiscale kwesties en vragen gesteld. Al uw vragen kunt u aan ons voorleggen.  Wij geven duidelijkheid en helderheid en lossen uw fiscaal vraagstuk of probleem op.

Hoge kwaliteit belastingadvies en senior fiscalist met meestertitel mr. en jarenlange ervaring
Onze senior fiscalisten die allen de mr. titel bezitten, bestuderen en bespreken de meest recente ontwikkelingen en veranderingen betreft belastingen en alle relevante wetgeving. Wij helderen nationale- en internationale belastingproblemen en fiscale kwesties op.

Onze senior fiscalisten zijn gespecialiseerd in belastingwetgeving en hebben daar de universitaire meester titel voor ontvangen. Een normale belastingadviseur heeft enkel belastingcursussen of een hbo afgrond, veel minder kennis dan een fiscalist en maakt vaker fouten met mogelijk behoorlijke financiële gevolgen. Verstandig is het geen genoegen te nemen met een standaard belastingadviseur met niet voldoende deskundige adviezen, maar om een senior fiscalist  in te schakelen.

Onze senior fiscalisten behalen voor onze cliënten, het best mogelijke resultaat. Belastingadvies, belastingaangiftes, financieel advies, juridisch advies of gesprekspartner, GP Fiscalisten is er voor u!

Contact GP Fiscalisten
Een geheel traject begeleiden of antwoord op uw fiscale vragen. De fiscalisten van GP Fiscalisten kunnen een hoop waarde voor u hebben. Wilt u een fiscaal kantoor met alleen senior fiscalisten met jarenlange ervaring voor uw fiscale zaak, probleem of vragen, neem dan contact op met één van onze deskundige ervaren fiscalisten, voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

BELASTINGADVIES NODIG? 
Bel: 070-2017343 1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek.
Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 20.00u) Tevens zijn wij altijd bereikbaar per e-mail:
info@gpfiscalisten.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.

MEER INFORMATIE
Aan de linkerzijde in de menubalk van deze website, vindt u meer informatie over belastingen en fiscale zaken. Klik hiervoor aan de linkerzijkant van de website op de menubalk.

GP Fiscalisten: Belastingadvieskantoor en onze andere dienstverlening
GP Fiscalisten bezit de expertise en ervaring om complexe fiscale vraagstukken volledig op te helderen. GP Fiscalisten zorgt voor de meest uitgebalanceerde oplossing en is u in Noord-Holland en omgeving van dienst betreft:

  • Belastingen Ondernemers: BTW, omzetbelasting, vennootschapsbelasting inkomstenbelasting, loonbelastingen en andere belastingen;
  • Belastingen Particulieren: erfbelasting, schenkbelasting, overdrachtsbelasting en andere belastingen;
  • Alle vastgoedadvies en onroerend goed (vastgoedspecialist in huis);
  • Financieel advies en financiën (financieel specialist in huis);
  • Het opstellen en realiseren van belastingaangiften;
  • Het controleren van belastingaanslagen en beschikkingen;
  • Bedrijfsmiddelen, fiscale winstberekening, leaseauto enz.;
  • Het fiscaal optimaliseren van jaarrekeningen, fiscale optimale financiering;
  • Alle fiscaal advies;
  • Fiscaal recht: gerechtelijke procedures, processtukken, bijstand boekenonderzoek, etc.;
  • Juridisch advies (fiscaal juristen, juristen ondernemingsrecht en ons andere kantoor GP juristen voor juristen arbeidsrecht, civiel recht, verbintenissenrecht, bestuursrecht, consumentenrecht en dergelijke)
  • Vermogensopbouw;
  • Aansprakelijkheid;
  • Fiscaal erfrecht, echtscheiding, overlijden
  • Pensioenopbouw en oudedagsvoorzieningen;
  • Inkomenszekerheden;
  • Rechtsvormen: B.V., maatschap, VOF, N.V., commanditaire vennootschap, stichting, vereniging, Holdingstructuur etc.; en
  • En zoveel meer…

 

Stel uw vraag

Contact

GP Fiscalisten
Elisabeth Brugsmaweg 1-705
2555 SC DEN HAAG
Tel:       
070-2017343
E-mail: info@gpfiscalisten.nl
Bereikbaar: ma-za 9u -20uur