Wat zijn de fiscale gevolgen emigratie naar het buitenland?
Verhuizen naar een ander land heeft duidelijk fiscale gevolgen voor Nederlandse burgers. De belastingplicht wordt hierdoor dan gewijzigd van: volledig naar gelimiteerd. De naar het buitenland geëmigreerde persoon, betaalt dan uitsluitend belasting over inkomen die hij of zij verdiend in Nederland, maar niet wat die persoon buiten Nederland verdiend. Een formulier ‘Verhuizing naar het buitenland’’ moet worden ingevuld om de Belastingdienst op de hoogte te stellen wanneer je emigreert. Vanaf de verhuisdatum ontstaat er dan een verandering in je belastingstatus.
De 183-dagenregeling - belasting inkomen (vermijden twee maal belasting betalen)
Om betaling van belasting in twee landen over hetzelfde inkomen te vermijden, is er een besluit genomen binnen bepaalde belastingverdragen, de zogeheten 183-dagen regeling. Op basis van hoeveel dagen je in een land woonachtig bent, wordt er vastgesteld waar je fiscaal inwoner bent middels bovengenoemde regeling.
- Werkzaamheden in het buitenland:
Je bent verplicht belasting af te dragen in Nederland indien jij binnen 1 jaar maximaal 183 dagen woonachtig bent buiten Nederland en jouw salaris betaalt wordt door een Nederlands bedrijf. - Werkzaamheden voor buitenlandse werkgever:
Indien je door een bedrijf wordt betaald buiten Nederland en meer dan 183 dagen woonachtig bent buiten Nederland, moet je in de meeste gevallen belasting afdragen in het land waar je op dat moment verblijft.
Belastingverdragen emigratie
Er zijn heel wat belastingverdragen tussen Nederland en andere landen met als doel; het vermijden dat dezelfde belasting meer dan 1 keer wordt betaald. De 183-dagenregeling is onder andere een van de besluiten die in een zo verdrag zitten, waarbij de belastingplicht nader wordt verhelderd.
- België
Tussen Nederland en België wordt de 183-dagenregeling gehanteerd om vast te stellen in welk land er belasting wordt afgedragen op het inkomen. - Duitsland
Als jij meer dan 183 dagen verblijft in of buiten Duitsland, zal de belastingplicht liggen in het land waar de activiteiten plaatsvinden volgens het verdrag.
Vermogensbelasting
Als je eigendommen hebt; zoals vastgoed in Nederland, wat je achter laat in Nederland wanneer je verhuisd naar het buitenland, dan wordt dit belast in Nederland. Op basis van het belastingverdrag dat van toepassing is tussen Nederland en het land waar je naar toe verhuisd, kunnen er andere regels van toepassing zijn voor vermogen in het buitenland.
Eigendommen die je in Nederland hebt, denk maar aan ontroerend goed, zullen nog steeds belast worden onder box 3 inkomstenbelasting. Na de verhuizing naar het buitenland ben je enkel verplicht belasting te af te dragen op het vermogen in Nederland. Wat betreft vermogen in het buitenland zelf: dit wordt belast op basis van de regels die van toepassing zijn in dat land.
Sociale Verzekeringen
Indien je woonachtig bent buiten Nederland, maar arbeid verricht in Nederland, bestaat de mogelijkheid dat verzekering nog steeds verplicht zal zijn. Denk maar aan AOW, AWBZ en andere sociale verzekeringen. Er zijn heel wat verdragen tussen Nederland en andere landen waarin zijn opgenomen in welk land de sociale verzekeringen worden betaald. Hiermee wordt vermeden dar er tweemaal dezelfde premies worden betaald en leiden tot sociale rechten overdracht.
Praktische overwegingen en administratieve vereisten
Het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) is een verplichting welke in maximaal vijf dagen moet geschieden alvorens je vertrekt naar het buitenland. Een M-formulier dient te worden ingevuld voor het emigratiejaar. Het tijdvak vóór en na het emigreren wordt apart in behandeling genomen wat het M-formulier ingewikkeld maakt ten opzichte van normale aangifte.
Indien je arbeid hebt verricht in Nederland, behoud je wel het recht op pensioenen die je hebt opgebouwd. Alleen kan de pensioenopbouw van de toekomst wijzigen aan de hand de nieuwe arbeids- en woonplaats. Op het moment je naar het buitenland verhuisd, eindigt de opbouw van AOW, behalve als je uit eigen wil de AOW-premie blijft betalen, welke voordelig kan zijn om het maximale te halen uit AOW-uitkeringen in de toekomst.
De 30%-regeling voor immigranten of expats
Indien internationale arbeiders komen werken in Nederland of worden gerekruteerd buiten Nederland, maken ze kans op de 30%-regeling. Dit een belastingvoordeel waarbij ze recht hebben op een belastingvrij salaris van 30%, welke bedoeld is als compensatie voor de bijkomende kosten die gepaard gaan met wonen in Nederland.
Wat zijn de voorwaarden voor de 30%-Regeling?
- Specifieke deskundigheid:
Er moet sprake zijn van exclusieve professionaliteit van de arbeider; een beroep dat behoeftig is binnen Nederland. - Afstandseis:
In de 2 jaar tijd voordat de arbeider begint te werken in Nederland, moet deze minimaal 150 KM buiten Nederland woonachtig zijn.
Een arbeider die voor korte tijd komt werken in Nederland voor een werkgever bij Nederland kan ook in aanmerking komen voor de 30%-regeling, alhoewel deze regeling in de eerste instantie bestemd is voor arbeiders die langere tijd in Nederland komen werken.
Voor een tijdvak van niet meer dan 5 jaar, kan de 30%-regeling worden gehanteerd indien men zich houdt aan de vereisten. Als de werknemer al eerder in Nederland tewerkgesteld was, wordt dit tijdvak verminderd.
Hoge kwaliteit belastingadvies en senior fiscalist met meestertitel mr. en jarenlange ervaring
Onze senior fiscalisten die allen de mr. titel bezitten, bestuderen en bespreken de meest recente ontwikkelingen en veranderingen betreft belastingen en alle relevante wetgeving. Wij helderen nationale- en internationale belastingproblemen en fiscale kwesties op.
Onze senior fiscalisten zijn gespecialiseerd in belastingwetgeving en hebben daar de universitaire meester titel voor ontvangen. Een normale belastingadviseur heeft enkel belastingcursussen of een hbo afgrond, veel minder kennis dan een fiscalist en maakt vaker fouten met mogelijk behoorlijke financiële gevolgen. Verstandig is het geen genoegen te nemen met een standaard belastingadviseur met niet voldoende deskundige adviezen, maar om een senior fiscalist in te schakelen.
Onze senior fiscalisten behalen voor onze cliënten, het best mogelijke resultaat. Belastingadvies, belastingaangiftes, financieel advies, juridisch advies of gesprekspartner, GP Fiscalisten is er voor u!
Contact GP Fiscalisten
Een geheel traject begeleiden of antwoord op uw fiscale vragen. De fiscalisten van GP Fiscalisten kunnen een hoop waarde voor u hebben. Wilt u een fiscaal kantoor met alleen senior fiscalisten met jarenlange ervaring voor uw fiscale zaak, probleem of vragen, neem dan contact op met één van onze deskundige ervaren fiscalisten, voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.
FISCAAL ADVIES NODIG?
Bel: 040-8489888 1ste gratis en vrijblijvend intakegesprek.
Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 20.00u) Tevens zijn wij altijd bereikbaar per e-mail: info@gpfiscalisten.nl of via het contactformulier aan de rechterzijde van onze website.
MEER INFORMATIE
Aan de linkerzijde in de menubalk van deze website, vindt u meer informatie over belastingen en fiscale zaken. Klik hiervoor aan de linkerzijkant van de website op de menubalk.
GP Fiscalisten: Belastingadvieskantoor en onze andere dienstverlening
GP Fiscalisten bezit de expertise en ervaring om complexe fiscale vraagstukken volledig op te helderen. GP Fiscalisten zorgt voor de meest uitgebalanceerde oplossing en is u in Noord-Holland en omgeving van dienst betreft:
- Belastingen Ondernemers: BTW, omzetbelasting, vennootschapsbelasting inkomstenbelasting, loonbelastingen en andere belastingen;
- Belastingen Particulieren: erfbelasting, schenkbelasting, overdrachtsbelasting en andere belastingen;
- Alle vastgoedadvies en onroerend goed (vastgoedspecialist in huis);
- Financieel advies en financiën (financieel specialist in huis);
- Het opstellen en realiseren van belastingaangiften;
- Het controleren van belastingaanslagen en beschikkingen;
- Bedrijfsmiddelen, fiscale winstberekening, leaseauto enz.;
- Het fiscaal optimaliseren van jaarrekeningen, fiscale optimale financiering;
- Alle fiscaal advies;
- Fiscaal recht: gerechtelijke procedures, processtukken, bijstand boekenonderzoek, etc.;
- Juridisch advies (fiscaal juristen, juristen ondernemingsrecht en ons andere kantoor GP juristen voor juristen arbeidsrecht, civiel recht, verbintenissenrecht, bestuursrecht, consumentenrecht en dergelijke)
- Vermogensopbouw;
- Aansprakelijkheid;
- Fiscaal erfrecht, echtscheiding, overlijden
- Pensioenopbouw en oudedagsvoorzieningen;
- Inkomenszekerheden;
- Rechtsvormen: B.V., maatschap, VOF, N.V., commanditaire vennootschap, stichting, vereniging, Holdingstructuur etc.; en
- En zoveel meer…
Stel uw vraag
Contact
GP Fiscalisten
Elisabeth Brugsmaweg 1-705
2555 SC DEN HAAG
Tel: 070-2017343
E-mail: info@gpfiscalisten.nl
Bereikbaar: ma-za 9u -20uur